Menü Bezárás

Feltárják az ezeréves sólyi templom falképeit

forrás: www.veol.hu

Tízmillió forintot kapott a Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközség Sóly 1000 éves temploma eddig ismeretlen falképeinek feltárására.EZT NE HAGYJA KI!Jelentkezz a szépségversenyre! 3 millió forintért, 3 fordulóban versenyeznek a Tündérszépek – várjuk a hölgyek jelentkezését!

Sóly templomának első írásos említése 1009-ből származik. Sólyt Koppány és István csatájának színhelyeként jelölik meg, ezt igazolták a templommal kapcsolatos régészeti kutatások is. 1985-ben már elkészült a helyreállítási terv a templomra, melynek megvalósulását a berhidai földrengés hiúsította meg. Orbán Viktor miniszterelnök 2006-ban személyesen kereste fel a templomot és ígérte meg annak helyreállítását. Az egyházközség most tízmillió forintos támogatást kapott a Lechner Tudásközponttól, Lázár János miniszter közbenjárására.

Képgaléria: Restaurálás a sólyi templomban

– A sólyi az egyik leggyönyörűbb, legöregebb magyarországi falusi kis templom – közölte Bikádi László Károly református lelkipásztor. – Egy apró festés látszott csak a déli oldalon, valószínű, hogy reformáció korában festhették. Úgy tűnt, hogy a díszítő ornamentika véglegesen megsérül, elvált a vakolat a faltól, bármelyik pillanatban leeshetett volna. A reformáció második ötszáz évét azzal indítjuk, hogy egy gyönyörű falképet tárunk fel, ez összmagyar érték.

Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke elmondta: nagyon örül annak, hogy a magyar állam a Miniszterelnökségen keresztül támogatta a restaurálást, a múlt megelevenedését. A kormány számára fontos, hogy megóvjuk a történelmi helyeket, hangsúlyozta. Navracsics Tibor uniós biztossal együtt sokat dolgozott azon, hogy a restaurálás megvalósuljon. Örül, hogy ez éppen idén, a kulturális örökség európai évében történik meg.

A restaurálást Répássy Viktor Csaba végzi. A festmény- és falkép-restaurátor tavaly novemberben tett egy szemlét, akkor szembesült azzal, hogy itt azonnali beavatkozást igénylő munkáról van szó. Statikailag meggyengült a festmény rendszere, meg kellett azt védeni, a meglévő felületek tovább bontásával feltárta a most látható részt. Mint mondta, május 20-ig elvégzi a kármentési restaurátori feladatokat.

A református lelkipásztor bízik benne, hogy nem csak egy helyreállított műemlék, de egy igazi kiemelt turisztikai célpont is válhat a 2013-óta hivatalosan is történelmi emlékhellyé nyilvánított templomból.

Írjon nekünk!

Kérjük töltse ki rövid űrlapunkat, hamarosan kapcsolatba lépünk Önnel.

X
Írjon nekünk!